Aloita

Tervetuloa aikamatkalle kesään 1939

Riihimäen kaupunginkirjaston ala-aulassa oleva pienoismalli kuvaa kauppalaa vuoden 1939 kesällä. Vuonna 1922 Hausjärvestä irtautunut Riihimäki oli ripeästi kasvava "rautatien tytär", jonka katukuva kohentui pulavuosinakin. Ennen sotia kauppalan keskeisimmille paikoille rakennettiin useita kookkaita puu- ja kivirakenteisia liikerakennuksia ja muutama asuinkerrostalo.

Pienoismallista on poimittu tarkempaan esittelyyn rakennuskohdetta

Kohteet ovat valittu mitaten rakennusten merkitystä historiallisesti, rakennustaiteellisesti tai kaupunkikuvan kannalta. Valitut kohteet eivät kuitenkaan ole ainoita kiinnostavia rakennuksia, vaan pienoismallin kuvaamaa Riihimäen kauppalaa kannattaa tutkia tarkoin.

Oheinen karttapohja hyödyntää tämän hetken kartta-aineistoa, ja siksi se poikkeaa vuoden 1939 Riihimäen kauppalasta sekä asemakaavaltaan että osittain nimistöltään.

Tämän kartan avulla on helppoa löytää kiinnostavat kohteet nykypäivän ympäristöstään

Kohteiden jaottelu kauppalanosien mukaan perustuu pienoismallin esittämän aikakauden nimiin, joiltakin osin selvyyden ja tunnettavuuden vuoksi soveltaen.

Riihimäki-virtuaalikartta

Liikuta karttaa hiirellä tai nuolinäppäimillä.

Kuvakkeita painamalla voit katsoa rakennuksen kuvauksen, esikatseluvälilehden kautta voit siirtyä lukemaan kohteen täydenpituisen tarinan.